Communicatiebelemmeringen En Relatieontbinding
Communicatiebelemmeringen En Relatieontbinding
Blog Article
Communicatietekorten En Relatiepijnen
Wie zijn wij om te zeggen dat je rond de tafel moet gaan zitten om te babbelen? Je mag eens roepen tegen elkaar en je mag misschien zelfs eens op tafel slaan. Zolang anderen - en dan denk ik in de eerste plaats aan kinderen - er geen last van ondervinden, zou ik zeggen: go for it!" "Moeten er moeilijke onderwerpen besproken worden? Dan raad ik aan om een gesprek in te plannen.
Plan moeilijke gesprekken niet in na een drukke werkdag of wanneer je nadien nog op bezoek moet bij familie. Bekijk samen jullie weekplanning, zet het gesprek in je agenda en houd je eraan. Zeg niet voor het minste of geringste af. Jullie relatie en communicatie verdienen een moment van onverdeelde aandacht.
Relatieontwrichting Door Gebrekkige Communicatie
Sommigen denken graag op voorhand na over wat ze willen zeggen of blokkeren emotioneel als ze niet weten wat hen te wachten staat. Door een gesprek in te plannen vermijd je deze situaties." "Hebben jullie een gesprek ingepland? Reserveer daar een half uur tot drie kwartier voor. Zet desnoods de timer van je gsm.
Anders kunnen zo’n gesprekken al snel tot twee uur ’s nachts duren. Dan zijn beide partijen doodmoe en heb je zeker geen zin meer om het een paar dagen later nog eens over te doen. Door jullie gesprek te timen, weet je bovendien exact wanneer het begint, maar ook wanneer het weer gedaan is.
Relatie-inzinking Door Communicatieproblemen
Zo niet, dan zit je binnen de kortste keren met een 'overfocus' en krijg je een gigantische spanning in je relatie." "Je bent nu goed bezig met communiceren: twee keer per week zo’n 45 minuten praten en voor de rest laat je de moeilijke onderwerpen los. Is het gesprek afgelopen? Stel de ander dan geen vragen meer en geef zeker geen geladen opmerkingen.
Doe iets leuks samen. Probeer na het gesprek ook even iets apart te doen. Op die manier wordt de vibe van het gesprek niet doorgetrokken. De ene neemt bijvoorbeeld een ontspannend bad terwijl de ander een wandeling maakt. Op die manier wordt nog maar eens beklemtoond dat het gesprek afgerond is en dat het nu tijd is om andere, leukere dingen te doen." "Een gesprek kan en mag af en toe resulteren in een ruzie, maar als het elke keer ontploft, kun je werken met een time-out.
Verstoorde Communicatie En Relatievervaging
Spreek bijvoorbeeld een bepaald woord of gebaar af. Sommigen hangen een kaartje op de koelkast of draaien een beeldje om. Het kunnen kleine dingen zijn die andere mensen niet snappen, maar tussen jullie wel duidelijk zijn. Heb je het gevoel dat het te moeilijk wordt of dat je gaat ontploffen? Dan kun je hier een beroep op doen.
Dat kan voor enkele minuten zijn, maar ook voor een paar uur. Soms is even afkoelen al genoeg om te beseffen dat de ruzie eigenlijk opgelost is. Kom er wel nog even op terug, al is het maar één minuut om te zeggen dat het oké is. Er moet nog wel ‘iets’ over gezegd worden.
Dan betekent dat ook gewoon: stop het gesprek." "Bij online communiceren heb je eigenlijk alleen maar woorden. Meestal houden we het in onze berichten ook nog eens zo kort mogelijk. Niet ideaal voor een belangrijk gesprek. Heb je echt geen andere keuze of verkies je een digitaal gesprek boven face-to-face praten? Zorg er dan voor dat je elkaar goed begrijpt.
Strubbelingen Door Gebrekkige Relatiecommunicatie
Daarnaast adviseer ik om te kiezen voor een e-mail of brief. Op die manier kun je je rustig neerzetten en je tijd nemen om de juiste woorden te zoeken. Ook kan je partner een e-mail of brief op een rustigere manier lezen dan een chatbericht, er langer over nadenken en eventueel een antwoord terug formuleren.
Jij schrijft er iets in en geeft het dan aan je partner, waarna hij of zij hetzelfde doet. Enorm verbindend." "Niet iedereen communiceert op dezelfde manier. Ga samen op zoek naar een gulden middenweg waarbij beide partijen zich comfortabel voelen. Als er moeilijke onderwerpen op tafel liggen, moet het natuurlijk mogelijk zijn om die te bespreken.
Dat is niet haalbaar, niet voor je partner, maar ook niet voor jezelf. Als jij dus heel graag babbelt, dan kun je uiteraard de nodige relationele communicatie met je partner doen, maar dan is het ook oké om met andere mensen te praten. Door met vrienden af te spreken met wie je goed kunt praten is jouw behoefte vervuld en raakt je partner niet overbelast.
S Communiceren vinden veel mensen lastig. Ik zie niet per se een shift in dat het nu erger is dan vroeger eigenlijk. Een telefoon gebruiken kan het communiceren voor veel mensen juist makkelijker maken. Ga maar na: mensen die het face to face moeilijk vinden om te praten, krijgen nu online de kans om te zeggen wat ze bedoelen.
Communicatiestoring En Relatie-ontwrichting
Voor veel mensen is het een extra manier van communicatie. Het is natuurlijk wél zo dat veel mensen vaak op hun telefoon zitten. Ook in het bijzijn van hun partner en dat kan een onderdeel worden van deze site slechte communicatie. Wat ik veel voorbij zie komen is dat er slecht gecommuniceerd wordt wanneer er bijvoorbeeld een verschil is in aandacht voor persoonlijke groei, ambitie of presentatie.
Als de één meer geïnteresseerd raakt in persoonlijke ontwikkeling, kan oud gedrag bij de ander ineens niet meer getolereerd worden. Dan ontstaat er ineens frictie. Het gebeurt heel veel, maar je kan wachten op spanningen en frictie. De ‘ontwikkelde’ persoon wil ineens nieuwe dingen doen, terwijl de ander ziet hoe z’n partner zich ontwikkeld en ineens niet meer de persoon ziet die ‘ie kende en daar niet meer zo blij mee is.
Relatieverslechtering Door Communicatieobstakels
Ik denk dat het belangrijk is om de intentie te hebben om geen ruzie te hoeven maken. Dat je je er niet in laat meeslepen en per se je gelijk wilt halen, maar dat je oké bent met ‘agree to disagree’. We hoeven het niet altijd met elkaar eens te zijn.
Er zijn veel stellen die ruzie maken uit gemakzucht of omdat ze denken dat het erbij hoort. Een meningsverschil is natuurlijk iets anders dan een ruzie. Heb je twee koppige partners, dan is dat geheid een recept voor ruzie en conflicten. Als je dat weet van elkaar, en dus weet dat jullie allebei temperament hebben en graag jullie punt willen maken, dan kan je samen ‘besluiten’ wanneer je ruzie maakt.
Report this page